.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




New York

Becenév: Empire State
Terület: 47 379 sq.mi. (122 711 km2)
Legmagasabb pont: Mount Marcy 5 344 ft. (1 628,9 m)
Népesség: 18 212 100
Főváros: Albany
Legnagyobb város: New York City

New York államot keleten Vermont, Massachusetts, Connecticut állam és az Atlanti-óceán, nyugaton a Nagy-tavak és Pennsylvania, északon a Szent Lőrinc folyó és Kanada határolja. A New York City-t körülvevő vidéken elővárosok, az óceán parton strandok sorakoznak. A főváros Albany-tól északra kisebb városok és nagy szántóföldek terülnek el, nyugaton a Nagy-tavak vidékén három nagyobb város Syracuse, Rochester és Buffalo található.

Az állam közigazgatási központja a Hudson-folyó partján fekvő Albany. Itt érdemes megnézni a 19. században, több mint 30 éven át épült csodálatos New York State Capitol-t (Állami Kapitólium), valamint felkeresni a New York State Museum-ot, amely az állam gazdag történelmét mutatja be.
Albany
Fotó: Albany, New York, USA, flickr.com, by mysticchildz

Albany-tól északra fekszik az állam népszerű üdülővárosa Saratoga Springs. A város a különféle szerencsejátékok központja is, több kaszinó és lóversenypálya található a városban. Érdemes felkeresni a Saratoga National Historical Park-ot, amely a híres 1777-es saratogai ütközetnek állít emléket.
Saratoga Springs
Fotó: Hall of Springs, Saratoga Springs, New York, USA, flickr.com, by Stacy_Lynn

Az állam nyugati részén fekvő Syracuse-ban látogassunk el az Everson Museum of Art-ba, ahol egy csodálatos művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, és az Erie Canal Museum-ba, amely a híres csatornának a város életében betöltött szerepét ismerteti. Ha több időnk van, akkor megnézhetünk egy színházi előadást, a népszerű 1928-ban épült Landmark Theatre-ban.
Syracuse
Fotó: Central Library, Syracuse, New York, USA, flickr.com, by Matt McCullough

Syracuse-tól nyugatra fekszik Rochester városa, itt keressük fel az érdekes amerika gyűjteményt bemutató Strong Museum-ot, és látogassunk el a George Eastman House-ba, amely a neves Kodak Company alapítójának rezidenciája volt, itt egy fantasztikus fotó és filmgyűjteményt tekinthetünk meg, valamint az elmúlt évszázadban kifejlesztett fényképezőgépekkel ismerkedhetünk meg.
Rochester
Fotó: Rochester, New York, USA, flickr.com, by AdsitAdventures

Rochester
Fotó: lower falls. Genesse River, Rochester, New York, USA, flickr.com, by AdsitAdventures

Rochester-től nyugatra az Erie-tó partján fekszik Buffalo városa, mely forgalmas kikötőhely. A városban járva érdemes felkeresni az Albright-Knox Art Gallery-t, ahol egy értékes művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, és a Jell-O Museum-ot, amely egy népszerű édesség múzeum.
Buffalo
Fotó: Buffalo, New York, USA, flickr.com, by canadianguy

Buffalo
Fotó: City Hall, Buffalo, New York, USA, flickr.com, by fusionpanda

Az állam vidéki területein számos látnivaló akad, amit feltétlenül az utazó figyelmébe ajánlanánk:

· Finger Lakes, gyönyörű tavai minden látogatót lenyűgöznek.

· Adirondack Park, az Adirondack Mountains erdőségeiben izgalmas kalandtúrákon vehetünk részt, hegycsúcsain télen síelhetünk, itt található Lake Placid városa, amely korábban a téli olimpia színhelye volt.

· Jones Beach State Park, Westhampton Beach, Hampton Bays, népszerű üdülővárosok, ahol kiváló strandok, és szórakozóhelyek várják a látogatókat.

· Montauk State Park, szintén népszerű üdülőhely, itt áll a híres Montauk Point világítótorony.

· Hudson Valley, a Hudson-folyó völgye számos érdekes látnivalóval szolgál, ezek a Hyde Park-ban található gyönyörű palota a Vanderbilt Mansion, a népszerű amerikai író Washington Irwing otthona a Sunnyside, és Franklin D. Roosevelt egykori otthona a Springwood.

· Niagara Falls, a csodás Niagara-vízesés az egyik legnépszerűbb turistalátványosság New York államban, évente több millió ember keresi fel.
Niagara Falls
Fotó: Niagara Falls, New York, USA, flickr.com, by laffy4k

New York állam leghíresebb települése a „Big Apple” (Nagy Alma) azaz New York City. Közel 800 km2-es területével és 20 milliós lakosságszámával az Egyesült Államok legnagyobb, a világ harmadik legnagyobb városa, ugyan nem az USA fővárosa, de sokan a világ fővárosának tartják. Számos nemzetközi szervezet központja található itt, mint például az ENSZ. A város 5 részre tagolódik, ezek Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens és Staten Island. A leghíresebb természetesen Manhattan, óriási felhőkarcolóival, gyönyörű múzeumaival, színházaival, és széles választékú üzleteivel. A szupervárosban való közlekedés taxival javasolt, de busszal, és metróval is egyaránt kedvező és biztonságos.
New York City
Fotó: New York City, New York, USA, flickr.com, by Mtl_Shag

A legfontosabb látnivalók és az ezekhez kapcsolódó tanácsok:

Szabadság-szobor – „Szabadság beragyogja a világot
A kikötő fölé emelkedik, a szabadság szimbóluma, a franciák centenáriumi ajándéka volt. A 93 m magas szobor neve Lady Liberty, egyik kezében a fáklya, a másikban könyvet tart. Lépcsőkön lehet eljutni a több emelet magasan lévő koronába és a fáklyába.
Grand Central Terminal
Egy jelentős felújításnak köszönhetően csodálatos külsőt kapott a világ talán legforgalmasabb vasúti pályaudvara. Hatalmas, ívelt ablakain árad be a napfény, és a vasúti csarnok mennyezetén halvány fényű csillagképek láthatók. A Nagy Lépcsőház a párizsi Operaház alapján készült, a tudakozó, információ fülkéjét négyoldalú óra díszíti. A Vanderbilt Hall egy mellékcsarnok, a vasúti mágnásról kapta a nevét. Nemcsak pályaudvarként funkcionál az épület, hanem számos üzlet és étterem is található benne.
Ellis Island
A sziget az ország bevándorlási hivatalaként működött és közel 17 millióan haladtak át a kapuján. Az itt történt ellenőrzések után lehetett belépni az országba. Az Ellis Island Immigration Museum állandó kiállítása mellett, a Nagyterem és a Regisztrációs szoba is látható. Fényképekkel és hangfelvételekkel mutatják be a történteket, a számítógépek segítik az elődök felderítését. Az American Immigrant Wall of Honor – az a fal, amely a bevándorlók névsorát tartalmazza, a szabadban található, olvasható.
Civic Center
A városi, állami, és szövetségi bírósági rendszer és városi rendőrkapitányság központja, a manhattani városrészben. Több olyan hatalmas épület található, mint a Woorlworth Building, City Hall, mely a kormányülések helyszíne, vagy a Municipal Building, mely magas tornyok és kiszögellések látványossága. A City Hall Park egyik zöldövezeti része volt New Yorknak a régi időkben.
Wall Street
A város pénzügyi központjának számít, az ellenségtől óvó falról kapta a nevét. Nagyon fontos épülete a Federal Reserve Bank, ahol az amerikai bankjegyek kiadása is történik. A fölalatti részlegekben őrzik aranyban az egyes nemzetek itt tárolt vagyonát. Az itt látható 17 emeletes épület a New Yorki Tőzsde, amely máig szigorúan korlátozza tagságát. A látogatók a belső galériáról megfigyelhetik a kereskedést.A közelben áll egy műemlék épület a Federal Hall National Monument, amelynek lépcsőjén G. Washington eskütétel szobra látható. A Trinity Church egy négyszögletes templom, az anglikán egyházé, sok híres embert temettek ide. Sokáig New York legmagasabb épülete volt.
World Trade CenterVilágkereskedelmi Központ helyszíne
Manhattan fölé 27 éven át itt magasodó ikertornyokat 2001 szeptemberében érte a terrortámadás, melynek következtében a két épület instabillá vált és összeomlott. A környezetében irodatömbök, és szállodák mellett hatalmas üzletekkel és éttermekkel is ellátott alsó szint volt kialakítva. Az egész épületegyüttest egy híd kötötte össze a World Financial Centerrel, amely nem sérült meg. A helyére kerülő új felhőkarcoló, az 541 méter (1776 lbs) magas Freedom Tower (Szabadság-torony) építési munkálatai már megkezdődtek, mellette pedig emlékművet állítanak az áldozatoknak is.
Battery Park City
Hatalmas kereskedelmi- és lakóközpont, New York legújabb része. Hosszú sugárútjáról jól látható a Szabadság-szobor, és itt található a World Financial Center épülete, amelyben a világ talán legfontosabb pénzügyi társaságai találhatók. A központi területén helyet kapott az úgynevezett Télikert, amelyben koncerteket, művészeti eseményeket szerveznek. Érdemes megnézni a Ritz-Carlton hotel Felhőkarcoló múzeumát. Az üzletek és éttermek az idelátogatók igényeinek megfelelőek, vonzó a Hudson-folyó partján lévő vásártér és kikötő is.
Herald Square
A nevét a New York Herald-ról kapta, mivel itt állt a szerkesztősége. A múlt évszázadban a színházi élet központja volt, több színház, tánctermek, éttermek, szállodák létesültek itt. Hatalmas forgatag, zsongás jellemezte, amelyet a folyamatos hatósági ellenőrzés bevezetése változtatott meg. A Herald Square a legnagyobb bevásárló központtá vált, a világ „leghatalmasabb áruháza” létrehozása itt kezdődött. A Macy’s áruház szponzorálja a New York-i fő rendezvények közül a hálaadás napi felvonulást, a július 4.-ei tűzijátékot, és a Tavaszi Virágbemutatót.
Fifth AvenueÖtödik sugárút
tA gazdagok, és híresek lakóhelye volt, Milliomos sornak is hívták a régebbi időkben. A felső tízezer elköltözése után kereskedelmi központtá vált, és ma már inkább a gazdagságot, társadalmi rangot és jómódot sejtető luxus üzletek állnak a sugárút mentén. A Fifth Avenue New York legismertebb sugárútja, közepe táján az Empire State Building áll, és egészen az Arm Plazáig terjed. Az 52. utcában a Cartier üzlet található, és még egyéb híres ékszereket és kiegészítőket árusító üzlet. A divat üzletek, és játékboltok egyaránt a kiváló minőséget képviselik.
Rockefeller Center
A világ legnagyobb épületkomplexuma, amely magántulajdonban van. Valójában egy operaháznak indult az építés kezdetekor, de a terv meghiúsult és Rockefeller folytatta tovább, így éttermeket, üzleteket és irodákat tartalmazó ingatlan készült el. A területen lévő épületek központi része a 70 emeletes G. E. Building, ebben található az NBC székháza, mellette a Radio City Music Hall áll. Sokan kíváncsiak ezekre az épületekre, amelyekben több száz képzőművészeti alkotás is látható, ezen kívül a karácsonykor és húsvétkor ragyogó ünnepi show műsorok zajlanak. A központban korcsolyapálya is található, mely kellemes időtöltést, kikapcsolódást nyújt az ide látogatónak.
Flatiron BuildingVasaló
A felhőkarcolók elődjének tartják, a különleges forma következtében elég sokan tartották úgy, hogy nem sokáig állja a természet csapásait. Az épülettől délre eső ötödik sugárúton igényes és divatot gyorsan követő üzletek létesültek, Armani, Paul Smith egyaránt jelen van.
Empire State Building
New York legmagasabb, leglátványosabb, legszembetűnőbb épülete. Gyors felépítését 410 nap alatt, az acélváz, az alumínium panelek, szendvicspanelek és 10 millió tégla biztosították. Felépítése után a helységek bérbeadása nehézkes volt, de a kilátók különlegessége, népszerűsége, közkedveltsége a bevételt biztosította. A gyorslift percenként 366 m-t tesz meg felfelé, a csúcson lévő antenna TV és rádióadásokat sugároz a környező államokba. A minden évben, februárban megrendezett Empire State Lépcsőfutás is nagyon kedvelt.
United Nations – ENSZ épületei – Egyesült Nemzetek Szervezete
Neves építészek, tanácsadók közös alkotása az épület. A világbéke megőrzése, gazdasági fejlődés, és jólét érdekében létrehozott szervezet 189 tagállam küldötteit fogja össze. A telek vásárlását J.D.Rockefeller segítette. A Biztonsági Tanács a Konferencia Épületben székel, ahol a küldöttek és az asszisztenseik tanácskoznak. A Gyámsági Tanács, és a Gazdasági és Szociális Tanács helyét szintén itt alakították ki. A látogatók minden nap látogathatják a tanácsok termeit, érdekessége az épületnek az önálló postahivatal, és a saját bélyeg.
Times Square
A városi színházi élet központjának, és New York City leghíresebb kereszteződésének tartják. Modern látványosságai, valamint a környéken lévő bárok, éttermek is vonzzák magukhoz az idelátogató vendégeket. Igaz, hogy a New York Times elköltözött, de a szerkesztőség épületére a nyitásakor elhelyezett kristálygömb még mindig látható. Az MTV stúdiói, az E Walk szórakoztató és bevásárló központja és irodaházak is találhatók a Times Square-n.
South Street Seaport - kikötő
Valójában New York kikötőjében járunk, ahol a turisták számára kialakították a luxusáruházakat, vendégváró éttermeket. A hatalmas tengerjáró hajók mellett érdekes látványosság a történelmi épületek, múzeumok sokasága. A macskakővel lerakott utcákról rátekinthetünk néhány látványosságra is – Brooklyn híd, East River. Tehetünk a folyón rövid utazást, vagy a Fulton Fish Marketben halat vásárolhatunk. A South Street Seaport Museum hajókolosszusain régi műalkotások, tárgyak lettek kiállítva a tengerészet történelméből.A Schermerhon Row, mely raktársor volt, ma üzleteket, éttermeket, és egy jégpályát is működtet.
Madison Square
Egy lakónegyed központjában fekszik a Madisom Square, amelyet a Fifth Avenue Hotel, a Madison Square Színház és a Stanford White Madison Square Garden határol. Több divatos étterem található itt, az itt lakók sokat sétálgatnak, töltik el szabadidejüket a gondozott Madison Square Parkban. A New York Life Insurance Company mutatós épülete a Madison Square mellett áll, jellemzője a piramis alakú torony, melyet Cass Gilbert tervezett. Különlegességei a belső bronzborítás, a bronzkapuk, függőlámpák és egy lépcsőház, mely a metróállomáshoz vezet.Szemben vele működik a New York Állam Legfelsőbb Bíróságának Fellebbviteli Részlege egy márványpalotában. Az egyik legforgalmasabbnak tartott bírósági épület gyönyörű belső terét, látogatók tekinthetik meg tárgyalási szünetekben, de az itt tárgyalt hírhedt ügyekből készített előadások is érdekesek.Sokáig a világ legmagasabb épületének tartott Metropolitan Life Tower áll a Madison Square keleti oldalán. Az előcsarnokban történelmi tárgyú freskósorozat van. A hatalmas óra, mely az épület mind a négy oldalán látható különleges ritkaság, mutatói egyenként 454 kg súlyúak.
Union Square
Megnyitásakor park volt, amely a drogkereskedők és a hordószónokok kedvelt helyeként volt számon tartva. Átalakításoknak köszönhetően ma már Manhattan piactere, ahová hetente négyszer érkeznek a különféle árusok. A farmerek főleg fűszereket, gyümölcsöket, apró zöldségeket, virágokat, szőtteseket árulnak. Találhatunk még a piaci forgatagban süteményeket és mézet is, amely kizárólag házi készítésű.
Little Italy
Etnikai környéknek számít a Little Italy, amely a dél-olasz bevándorlók otthona. Szinte Olaszországi a hangulat, mivel megmaradt a nyelvezet, a szokások, megőrizték ételeiket. A NoLita butikjaiban a legdivatosabb ruhákat, kiegészítőket lehet megvásárolni.A Gennaro- ünnep a látogatók tömegeit vonzza minden évben. Az Old St. Patrick’s Cathedral a helyiek plébánia temploma, mely a Mulberry Street-en áll.
Chinatown
Különleges látványosság, az etnikai bevándorlók által létrehozott városrész. A kínai- amerikai itt élők a sajátos megjelenítésű üzleteiket működtetve érdekességnek számítanak. Az ajándéktárgyak, egzotikus ételek, fűszerek, a járdákon árult emléktárgyak egyaránt megtalálhatók. Látványosság a füstölők által illatossá vált Eastern States buddhista templom 100-nál több arany Buddha szoborral, valamint a Doyers Street, - véres sarok- mely a tong háborúkra emlékeztet.
East Village
A többféle nemzetiség által lakott városrész először hollandok, majd, német, zsidó, ír, ukrán bevándorlók lakhelye volt, de egy időre a hippyk, és a punk is megjelent. A Cooper Union emeletes épülete a gőzmozdony gyártó Péter Cooper által lett építtetve, egyben létrehozta az első koedukált főiskolát is. Ennek nagytermét Mark Twain avatta fel, ahol jelenleg is ingyenes a hallgatóknak az oktatás. Egy angol stílusban épített ház a Tompkin Square többször is híressé vált a benn történt események miatt. Az első amerikai munkásdemonstráció, hippyk összejöveteleinek helyszíne, majd a hajléktalanok és a rendőrség közötti összecsapások színtere. Az ott látható kisszobor, a General Scolum gőzös áldozatainak ad emléket. A Merchant’t House Museum-ban (Kereskedőház, jelenleg eredeti bútorokkal van berendezve) föderalista, viktoriánus kori tárgyak tekinthetők meg.Az East Village-ban álló St. Mark’s-in the-Bowery, pedig az egyik legrégebbi templom New Yorkban.
Greenvich Village - Falu
Sokszínű, tarka, általában a képzőművészek, írók, zenészek, dzsesszzenészek kedvelt városrésze, melyet a melegek is kedvenc tartózkodási helyüknek tartanak. Szűk, keskeny utcákon különleges élmény a mindenszentekkor tartott utcai felvonulás. A sétáló utcák mentén sorházak, és kisebb belső udvarok váltakoznak. A S.t. Luke’s Place-i öreg olasz sorházak még az 1850-es időből származnak.A központ maga az „egérfogó” Sheridan Square, kusza utcáival, itt található az a melegbár – Stonewall Inn is amely, amely egy rendőrségi zaklatások miatt zavargás helyszíne volt. A Jefferson Market Courthouse a városrész legkiemelkedőbb, leghíresebb és legszebb épülete, bírósági épületnek készült, de könyvtár létesült benne. A mellette álló régi, kis házakban is ismert hírességek laktak.
SoHo-régi ipari, történelmi negyed
Épületei főként öntöttvasból lettek felépítve, amellyel a világon szinte egyedülálló, öt háztömbnyi területen legalább 50 épülettel. Központi helyen a Green Street található. Az öntöttvas jóval olcsóbb építkezési megoldás volt, ezért előszeretettel alkalmazták, hiszen díszítőelemek is könnyebben, gyorsabban elkészíthetők voltak, a homlokzat pedig ezáltal különlegesebbé vált. (Legszebb épületek: 72-76, 28-30 „Queen”) A Broadway- n áll a Singer Building , amely egy 12 emeletes épület, sötétzöld íves díszítésekkel szépített, kovácsoltvas erkélyekkel. Ez a Singer varrógépgyár irodaépülete, és raktára is volt egyben.Fontos még megemlíteni a fantasztikus gyűjteménnyel rendelkező Museum for Art-ot, a különleges szervezésben megvalósuló magas színvonalú bemutatók, és művészeti kiállítások egyedülállóak. Erre a negyedre jellemzőek az ízléses és divatos kávéházak, üzletek, butikok, és az elegáns éttermek.
Bronx
Legfőbb látnivalója az elővárosnak, a Bronxi Állatkert. Az országnak a legnagyobb városban elhelyezkedő állatkertje, amely 531 különböző állatot mutat be. Többféle veszélyeztetett állatfaj él itt, és nagy kiterjedésű erdő, patak, és park teszi teljessé a változatos környezetet. Egy drótkötélpálya és kisvasút szállítja a látogatókat végig a parkon. Máshol a városrész egykor szépen kiépített területei néhol lelakottá váltak, de az ide látogatók mégis szívesen keresik fel a környéket, még a Yankee baseball csapatának otthonát is meglátogathatják az utazók. A New York-i Botanikus Kert, speciális kert és növénygyűjteménye, erdősége lenyűgöző látványt nyújt, a Haupt üvegház pedig a gyönyörű párás trópusi esőerdőket, és sivatagokat jeleníti meg.
Brooklyn
Egy sokszínű városrész, New York City etnikailag legtarkább városnegyede. Nemcsak az itt lakók, hanem az épületek is sokfélék – történelmi érdekességű házakkal, kertekkel. A Brooklyn Botanic-ban az ország egyik legnagyobb bonsai és rózsagyűjteménye található. A Brooklyn Museum of Art ötemeletes épületében afrikai, óceániai, és újvilági műtárgyak, egyiptomi és közel-keleti kincsek tekinthetők meg. Értékes darabok vannak kiállítva a kortárs művészek munkáiból is. Itt található a világ első gyermekeknek szánt múzeuma a Brooklyn Children’s Museum, amely a növény és állatvilág különlegességeit tartalmazza. Itt lett kialakítva a Coney Island, mely a világ legnagyobb játszótere, melyet csodálatos strandok, kanyarok tesznek különlegessé.
Brooklyn Bridge - függőhíd
Építésekor a világ leghosszabb hídjának számított, mely acélszerkezettel épült. A 16 évig épülő híd sok emberéletet követelt, a víz alatti mederkamrában való hosszú idejű tartózkodás hatásai miatt. Nyereglemezek, acéldrótkábelek tartják a szerkezetet, acélfödémmel biztosítva. A hídról a város nagy területe látható, különösen szép látvány a felhőkarcolók sokasága.
TriBeca-Hollyvood East
A jól működő, sok vendéget fogadó éttermeket, művészek galériáit, és nagy, főként tetőtéri lakásokat is magába foglaló városrész elhagyott raktárakból alakult át a város filmiparának egyik központjává. Sok híresség választ lakhelyet magának itt. Kedvelt számukra a Robert de Niro segítségével és általa létrehozott Film Center közelsége.
Edridge Street Synagogue - Zsinagóga
Az USA-ba települő zsidók által elsőként épített mór stílusú imaház, a századfordulón talán a legmutatósabb, építészeti stílusában a legszebb. Hosszú időre be is zárták az épületet, mivel egyre kevesebben látogatták, ma viszont egy helyreállítást követően már történelmi nevezetességként keresik fel sokan.
Saint Patrick’s Cathedral - katedrális
Az USA legnagyobb katolikus székesegyháza, és New York legcsodálatosabb neogótikus épülete, Manhattan központjában, amelyet fehérmárvány homlokzat és egy óriási bronzkapu díszít. Legalább 2500 látogatót fogad egy-egy vasárnap.
Riverside Churchtemplom
A Rockefeller adományából épült neogótikus templom 74 harangjának köszönhetően a maga formájában a legnagyobb, legkülönlegesebb a világon. Sípjait és orgonáit a világ legnagyobbjának tartják. A karzatain található szobrok gipszből öntött és aranyfüsttel borított alakok. A Krisztus kápolna egy 11. századi francia templom mintájára épült. A harangtorony a látogatók sokaságát vonzza, a lift mellett lépcsőn is megközelíthető a harangtorony teteje, ahol csodálatos manhattani panoráma látható.
St. Nicolas történelmi városrész
A városi sorházak építészeti példái a King mintaházak, jellegzetes vonásaik az akkori praktikus szempontok figyelembe vételével készültek. Jellemzőik a bejáratoknál barna homokkő felhasználása, magas bejárati veranda, kovácsoltvas erkélyek. A György kori épületek sárga téglából, fehérkő díszítéssel lettek megépítve. Sok híres, főként polgárjogi vezető lakott ezen a környéken.
Washington Square
Egy igazi városi parkká változott az egykori mocsaras terület a feltöltés és parkosítás következtében. A márvány diadalív egyik különlegessége e helynek, amely egy fa diadalívet váltott fel. Ez még egykoron George Washington beiktatásának évfordulóját jelképezte. Az Új-Bohémia állam szabad és független Washington Square köztársaságát kikiáltotta 1916-ban egy csoport művész, a diadalívre felmászva.
Central Park
A hatalmas zöld övezet az idelátogatónak különleges élményt jelent, ez valójában New York City kertje. Kikapcsolódást és a szabadidő kellemes eltöltését jelenti, a bokrokkal, fákkal, és terekkel kialakított része. A különféle tevékenységek – korcsolyázás a Wollman Rinken, a Bethesda Fountain - szökőkút, a Wildlife Conservation Center, amely a három klímazónája következtében több mint száz állatfajnak ad otthont. A Dairy látogatóközpontban az itt rendezett programokról, rendezvényekről, és aktuális eseményekről tájékoztatnak bennünket. A gyermekek számára Andersen szobra, és Alíz csodaországban bronzszobra kelt kellemes élményeket. A Bow Bridge egy szépen formált öntöttvas híd, és itt érdemes egy pillantást vetni a San Remo Apartments kettős tornyára. A Belvedere-kastély teraszairól csodálatos látvány tárul elénk, látható a város és a park nagy része. A Ramble erdős területét, kisebb patakok, kialakított ösvények szabdalják, a Conservatory Water pedig szinte egész évben, minden hétvégén motorcsónak modellek versenyének ad otthont.
New York Public Library - könyvtár
Az igen magas költségvetésből készült épület a nyilvános könyvtári funkcióját nagyon nagy sikerrel kezdte. Megvalósította azt a legfontosabb feladatát, hogy a könyvtárba látogatók könnyen és gyorsan hozzájussanak az általuk kiválasztott irodalomhoz. Mutatós, fehér márvány épülete, olvasótermének kazettás mennyezete óriási belső teret foglal el. Az oldalsó falakat freskók díszítik.A hétmilliónyi olvasni való 140 km hosszú polcrendszeren lett elhelyezve, de a számítógépes irányítás, gépesítés következtében rövid ideig tart a könyvekhez való hozzájutás. A folyóiratteremben közel 130 ország újságjai találhatók. A könyvtár 82 fiókból álló hálózat központja, híres gyűjtemények, kéziratok, régi idők iratainak másolatai is fellelhetők benne.
Morgan Library - könyvtár
A Morgan családnak köszönhetően egy igen nagy értékű magángyűjtemény kerülhetett a kultúra iránt érdeklődők elé. A kéziratok, a különleges kötésű könyvek, nyomatok, csodálatos gyűjteménye különleges környezetben található, Az épület a régi könyvtárból és a fiatal Morgan lakrészéből áll, melyeket a három emelet magasságú, az ablakokból beszűrődő fénnyel világított kert, a Garden Court köt össze egymással. A festmények, kéziratok, szobrok mellett itt látható a Guttemberg-biblia egyik pergamenre nyomtatott példánya, és Mozart által több színnel jegyzett kottalap is.
Lincoln Center
A kulturális központ annak érdekében épült, hogy egy helyen legyenek a különböző művészeti területek. A Lincoln Központ előadó művészeti része, a New York Állami Színház, és a Metropolitan Operaház is itt található. Az óriási épületegyüttest legcélszerűbb idegenvezetővel végigjárni, hogy minden területét megismertesse velünk. Az American Folk Art Museum már egy modern épületben működik, de az Eva and Morris Feld Gallery állandó gyűjteményei is itt láthatók – steppelt kézimunkák, fafaragások, festmények. A Hotel des Artistes az alkotóművészek műtermének készült, ma már a falakon látható csodás freskókról és az ízletes konyhájáról is híres.
Whitney Museum of American Art
A 20. és 21. század sokszínű képzőművészeti anyaga tárul a látogató szeme elé. Alapítója Gertrude Vanderbilt Whitney, aki a Metropolitan Museum of Art által el nem fogadott műveket állította ki, a csodás művek a nézőközönség számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Calder, O’Keefe, Hopper, Jasper Jones, Lichtenstein művek, amelyek állandó kiállítási tárgyak, és az épület otthont ad egy változó kiállítási résznek is.
Henry Clay Frick képzőművészeti gyűjteménye
A híres képzőművész, Frick öröksége az amerikai államra szállt, így egy felbecsülhetetlen értékű képzőművészeti gyűjtemény látható egy fényűző palotában. A berendezési tárgyak különleges miliőt varázsolnak az alkotásoknak. A francia bútorok, a porcelánok, a festmények a gazdag, és jó ízlésű tulajdonosokra utalnak. A megvilágítás érdekes fényt ad az egyes festményeknek a nyugati galériában, ahol Hals, Rembrandt és Vermeer olajfestményei lettek kiállítva. Minden helységnek van különlegessége. Az ovális teremben Whistler művei, a könyvtárszobában és ebédlőben angol festők alkotásai láthatók.
Museum of Modern ArtMoMA
Az ideiglenesen egy gyárépületben lévő múzeum, olyan remekműveket mutat be, mint Picasso-Avignon kisasszonyok, és Van Gogh-Csillagos éj.
Metropolitan Museum of Art
Az 1870-ben alapított múzeum New York City egyik ékköve. Neves művészek, és jótékonykodó gazdagok adományai révén a világ egyik legjelentősebb gyűjteményét mondhatja magáénak. Megnyitásakor az egyik cél az európai múzeumokkal való verseny volt, a kezdetekkor mindössze 174 festményt és három magángyűjteményt tartalmazott. Az épületet azóta többször is bővítették annak érdekében, hogy a mostanra több mint kétmillió darabot is meghaladó műtárgy megfelelően elhelyezhető legyen. A múzeum gyűjteményét több szekcióba sorolták be.A Bizánci Galériák, a Costume Institute (Viselet Intézet) és a Robert Lehman-gyűjtemény többek között francia, spanyol, és holland műveket, bútorokat, porcelánokat mutat be. Igazi különlegesség a Viselet Intézet, amely a 17. századtól napjainkig tárja a látogató elé a divat világát. A Wallace szárnyban lévő kortárs gyűjtemény többek között Picasso, és Pollock műveit mutatja be, emellett külön amerikai és európai szárnyban nézhető meg az adott földrész csodálatos szobrász-, díszítő-, és festőművészete.Az Egyiptomi művészeti és a Rockefeller-szárny is különleges gyűjteményt tartalmaz, főként Afrikából, a Csendes-óceáni szigetekről, Észak- és dél-Amerikából származó primitív tárgyakat, - elefántcsont és bronzszobrokat, kerámiákat, kőtárgyakat.
A Solomon R. Guggenheim Múzeum
A Guggenheim múzeum a világ egyik legnagyobb és legszebb modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményét tartalmazza. Épületének homlokzata kagylóformájú, belsejét egy spirális elhelyezkedésű rámpa tesz különlegessé, ezen haladva lehet megtekinteni a különféle festményeket, köztük Guttemheim absztrakt képeit is. De vannak olyan híres festőktől származó művek is, mint Picasso, Brancusi, Calder, Oldenberg, Rauschenberg és itt található a Justin Thannhauser- és több fényképgyűjtemény is. A továbbiakban épületbővítést tervezve a háború utáni gyűjteményeket kívánják majd elhelyezni, és színházakat kialakítani.
The Cloisters
A középkori művészetek óriási gyűjteménye csodálható meg ebben a fenséges múzeumban. Folyamatosan, időrendben lettek összeállítva a gótikus kódexek, festett üvegek, elefántcsont tárgyak, Unikornis faliképek. A múzeumban középkori értekezés, költészet alapján alakítottak ki egy gyönyörű kertet. Nagyon népszerűek az itt rendezett középkori hangversenyek is.
American Museum of Natural History
A világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma rendkívüli népszerűségnek örvend a turisták körében, évente többi millió látogatója van. A legnézettebb része a dinoszauruszoknak, illetve az óceáni élet bemutatására kialakított tér. Az első emeleten meteorok, ásványi kincsek, drágakövek gyűjteménye, a második emeleten afrikai, ázsiai, közép- és dél-amerikai népek és állatok világa, a harmadik emeleten észak amerikai indiánok, madarak, csúszómászók kiállítása, a negyediken pedig dinoszauruszok, halkövületek, korai emlősök láthatók. A Rose Center középpontjában, a Hayden Planetáriumban láthatók a föld és az űr különlegességei, és ide tartozik az Ûrszínház, a Kozmikus ösvény és az Õsrobbanás Színház is.
Studio Museum in Harlem
Létrehozásával az afroamerikai művészet alkotásainak adnak helyet. A Harlem Fő utcáján lévő ötemeletes ház, adományból válhatott múzeummá. Három emeletére a legkiválóbb fekete művészek alkotásai, művészeti remekei kerültek, két emeleten pedig változó kiállítás, mellette a földszinten egy kisebb szoborpark lett berendezve. Egy különleges fotóarchívum a Harlem fénykorát mutatja be, a régi idők legjelentősebb eseményeivel. A bentlakásos tanfolyamok a művészek képzését segítik, eladássorozatokkal, filmfesztiválokkal, gyermekprogramokkal tarkítva.
Columbia Egyetem
Az USA egyik legkiválóbb egyeteme, mely egy négyszögletes belső udvar köré lett építve. A Low Könyvtár foglalja el a központi szerepet, mely inkább ünnepségek színtere, a könyvek a Butler könyvtárban találhatók. Az St. Paul’s Chapel (kápolna) aprólékos famegmunkálással készült, boltozatos belső tere nagyon jó akusztikával rendelkezik. Az egyetemen többek között jogi, orvostudományi, és újságíró oktatás folyik, sok Nobel díjas tudós végzett az egyetem karain. A látogatók bejárhatják a belső tereket, meglátva a diákok mindennapi életét, tevékenységét. Itt áll a Cathedral of St. John the Divine, a katedrális megépítése máig folyamatos, zenei és képzőművészeti programok, rendezvények helyszíne.

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel