.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




USA munkavégzés legálisan
Magyar állampolgárok is kaphatnak ideiglenes munkavégzéshez szükséges különleges vendégmunkásvízumot az Egyesült Államokba.

2011-ben összesen 53 ország állampolgárai folyamodhatnak  ideiglenes vendégmunkásvízumért (H-2A és H-2B).

Munkavállalói vízum

  • Törvény által biztosított jogok és védelem munkavállalói és oktatással kapcsolatos nem-bevándorló vízummal utazók részére (A-3, B-1 személyi és háztartási alkalmazottak, G-5, H, J, és NATO-7 vízumok)

Ha ideiglenes munkát szeretne vállalni az Egyesült Államokban, nem utazhat a Vízummentességi Program keretén belül. A bevándorlási törvények értelmében a munkavégzés típusától függően speciális vízumra van szüksége. A legtöbb ideiglenes munkavállalói vízumkategóriához az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Hivatala (USCIS) által jóváhagyott petícióra van szükség mielőtt vízumért folyamodik. 


A Bevándorlási és Honosítási Törvény több lehetőséget is biztosít azok számára, akik az Egyesült Államokban szeretnének ideiglenesen munkát vállalni. Egyes vízumkategóriáknál évente korlátozzák a munkavállalók számát, ezért ezeket az adatokat zárójelben közöljük az adott kategóriáknál.

H-1B vízum: olyan különleges foglalkozásokban dolgozókra vonatkozik, akiknek legalább egyetemi vagy ennél magasabb végzettségre van szükségük munkájuk elvégzéséhez már a legalacsonyabb szinten is. Ennél a kategóriánál szükség van a Munkaügyi Minisztérium által jóváhagyott munkavállalási kérelemre (65.000). Ez a kategória vonatkozik az Egyesült Államok Kormánya által szponzorált kulturális csereprogramokra, kutatásokra és fejlesztésekre, vagy a Védelmi Minisztérium által intézett kutatási tervekre (100).


H-2A vízum: ideiglenes vagy szezonális mezőgazdasági munkások számára.


H-2B vízumok: ideiglenes vagy szezonális nem-mezőgazdasági munkások számára. Ennél a kategóriánál a Munkaügyi Minisztérium által jóváhagyott ideiglenes munkavállalási engedély szükséges (66.000).

Fontos közlemény:

H-2A és H-2B engedélyeket csak azon országok állampolgárai kaphatnak, amely államok a belbiztonsági miniszter által kijelölt és a külügyminiszter által jóváhagyott listán szerepelnek.
2010. január 19-vel kezdődően az alábbi országok állampolgárai vehetnek részt a H-2A és a H-2B programokban: Argentína, Ausztrália, Belize, Brazília, Bulgária, Kanada, Chile, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, El Salvador, Etiópia, Guatemala, Honduras, Indonézia, Írország, Izrael, Jamaica, Japán, Litvánia, Mexikó, Moldva, Hollandia, Új-Zéland, Nicaragua, Norvégia, Peru, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, és Uruguay. (Most már Magyarország is ! )

H-3 vízum: nem orvosi, vagy tudományos gyakornokok számára, ill. olyan szakmai gyakorlatra vonatkozik, mely a fogyatékos gyermekek oktatásával foglalkozik (50).

L vízum: multinacionális cégek amerikai irodájába helyezett menedzserei vagy vezetői számára, akik a jelentkezést megelőző három évből egy évig folyamatosan dolgoztak az USA-n kívül.

O-1 vízum: a tudomány, a művészetek, az oktatás, az üzleti élet vagy a sport területén tartósan országos vagy nemzetközi elismertséggel rendelkező személyek számára, akik azért érkeznek az USA-ba, hogy az adott területen dolgozzanak, vagy szerepeljenek.

O-2 vízum: azon személyek számára, akik az O-1 vízumért jelentkezőt kísérik valamilyen különleges művészeti vagy sporteseményre.

P-1 vízum: nemzetközi szinten jegyzett művészek, előadóművészek és sportolók számára (25.000).

P-2 vízum: művészek, előadóművészek számára, akik kulturális csereprogram keretében lépnek fel.

P-3 vízum: kulturális szempontból egyedülálló program keretében fellépő művészek, előadóművészek számára (lásd P-1 vízum).

Q-1 vízum: nemzetközi kulturális csereprogramok résztvevői számára, akik azért jönnek, hogy szakmai oktatást tartsanak, illetve megosszák hallgatóikkal hazájuk történelmét, kultúráját és hagyományait.

Vízumkérelem folyamata

Amikor időpontot kér, kérjük, adja meg az I-797-es nyomtatványon szereplő ügyirat-számát (case number). (Ez csak a munkavállalói engedéllyel rendelkező vízumigénylőre vonatkozik, családtagjaira nem.)


Egyéb dokumentumok

A munkavállalói vízumért jelentkezőknek a munkavállalói kérelem jóváhagyásáról szóló dokumentumot, I-797-es nyomtatvány, is be kell mutatniuk a vízuminterjú napján.

A H-1 és L-1 vízumok kivételével, minden jelentkezőnek bizonyítékot kell bemutatnia arra vonatkozóan, hogy Magyarországhoz szoros gazdasági, szociális és családi kötődése van, amely az ideiglenes kint tartózkodás után hazájába történő visszatérésre készteti.

A H-4, L-2, O-3, P-4, vagy Q-2 vízumért folyamodó családtagoknak be kell mutatniuk a házassági, illetve a születési anyakönyvi kivonatukat, mely igazolja a családi kapcsolatot.

Forrás: hungarian.hungary.usembassy.gov
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel