.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum
Louisiana

Becenév: Pelican State
Terület: 44 520 sq.mi. (115 306,3 km2)
Legmagasabb pont: Driskill Mountain 535 ft. (163,1 m)
Népesség: 4 376 000
Főváros: Baton Rouge

Lawyers near me

Legnagyobb város: New Orleans

 

Louisiana állam az úgynevezett „Deep South” régió tagja, ide tartozik még további három állam, Arkansas, Alabama, és Missisippi is. Ezt a több mint 500 000 km2 nagyságú területet középen a Mississippi folyó szeli ketté, kelet felé egészen az Appalache-hegységig, nyugaton pedig a Nagy-Alföldig terjed. Ritkán lakott régióról van szó, amely mezőgazdasági jellegű, szép történelmi hagyományokkal, szubtrópusi éghajlattal.
Louisiana
Fotó: Country, Louisiana, USA, flickr.com, by MR. Greenjeans

Louisiana egyike az USA legdélebbi államainak, a „Deep South” államai közül a legsűrűbben lakott, egész területe alföldies jellegű. Történelmében jelentős szerepet játszottak a francia, majd spanyol gyarmatosítók, az állam jelenleg is őrzi francia és spanyol hagyományait, és kultúráját. Nevét XIV. Lajos francia királyról kapta. Az 1861-65-ös polgárháborúban és a polgárjogi mozgalmakban kulcsszerepet játszott. Híres mezőgazdaságáról is, gyönyörű ültetvények találhatók a Mississippi folyó mentén, elsősorban cukornádat, rizst és gyapotot termelnek.
Louisiana
Fotó: Country, Louisiana, USA, flickr.com, by Dave77459

 

Lousisiana fővárosát Baton Rouge-t francia telepesek alapították 1699-ben, csodálatos épületek találhatók szerte a városban, ha erre járunk érdemes megnézni a lenyűgöző szépségű Old State Capitol-t, ez a régi Állami Kapitólium, ahol most egy múzeum mutatja be az állam törétenetét. Szintén csodálatos látványt nyújt a fehér ház mintájára épült régi Kormányzói Palota, mely szintén múzeum és egykori kormányzók élettörténetét és munkásságát ismerhetjük meg benne. Érdemes még megnézni az 34 emeletes New State Capitol-t, az Új Állami Kapitóliumot, amely az ország legmagasabb kapitóliuma.
Baton Rouge
Fotó: Old State Capitol, Baton Rouge, USA, Louisiana, flickr.com, by bmooneyatwork

Az állam fontos látnivalója a Plantation Alley, ahol egykor óriási gyapotföldek voltak, és ez volt az ország leggazdagabb része, az amerikai milliomosok lakóhelye, egykori villáik nagyrésze ma nyitva áll a nagyközönség előtt is.
Plantation Alley
Fotó: Plantation Alley, Louisiana, USA, flickr.com, by mikemac29

Éredemes még ellátogatni az állam francia székhelyének nevezett Lafayette-be is, és megnézni a pompás látványt nyujtó St. John's Cathedral-t (Keresztelő Szent János katedrális), és megismerkedni francia-amerikai kultúrájával.
Lafayette
Fotó: St. John's Cathedral, Lafayette, Louisiana, USA, flickr.com, by Jim in Times Square

 

Louisiana legnagyobb városa a napfényes New Orleans a maga több mint fél millió lakosával és több mint 500 km2-i területével. Rengeteg turista keresi fel minden évben a várost, ahol több kultúra is találkozik. Forgalmas, zenés szórakozóhelyek, kocsmák, bárok várják a vendégeket. Érdemes végigigmenni New Orlenas két leghíresebb utcáján a Bourbon és Royal Street-en. Számos régi 19. szazadi nevezetes épület található a városban, amit feltétlenül meg kell nézni, ha erre járunk. Ilyen például a lenyűgöző látványt nyujtó St. Louis katedrális vagy az Old US Mint, a régi pénzverde épülete, amely a New Orleans Jazz Collection-nak otthona, a dzsessz történetét mutatja be régi fényképekkel, hangszerekkel, és dokumentumokkal, de a régi arany és ezüst érmékről is található egy érdekes kiállítás.
Feltétlenül látogassunk el az olyan érdekes helyekre, mint a Jackson Square, amelyet Andrew Jackson tábornokról neveztek el, aki 1815-ben legyőzte a briteket, ma művészek találkozóhelye, ahol egész nap szól a fantasztikus dzsessz zene. Aki merészebb az felkeresheti az éjszakai élet mekkájának számító Bourbon Street-et. Különféle szórakozóhelyek, meleg és transzvesztita bárok, bordélyok találhatók errefelé, ahol latin lányok árulják szolgáltatásaikat, ezért csak erős idegzetüeknek ajánljuk. Érdemes ellátogatni a Royal Street-re is, amely a régi francia negyedben található, az utcán régiségboltok sorakoznak, amik 19. századi lenyűgöző szépségű aranyozott, intarziás bútorokat, csillárokat és egyéb régi tárgyakat árulnak. Érdekes látnivalótól fossza meg magát az utazó, ha nem keresi fel a szépséges Aquarium of the Americas-t, ami a világ egyik legszebb akváriuma, több mint 500 tengeri állatot mutat be.
Figyelmébe ajánljuk mindenkinek az USA ötödik legnagyobb parkját, a több mint 600 hektáros City Park-ot, amely a szubtrópusi klímákra jellemző növényfajtákkal lenyűgöző látványt nyújt. Itt található a New Orleans Museum of Art és a New Orleans-i Botanical Garden. Akinek szenvedélye a vásárlás, az ki ne hagyja a Riverwalk Marketplace óriási bevásárlóközpontot, ahol több mint 140 üzlet működik, világmárkákat kínálva. Érdemes még szót említeni a Garden District-ről, ami New Orlenas kertvárosa, itt telepedtek le Louisiana megvásárlása után az érkező amerikai telepesek, gyönyörű villákat építve. Itt található a látványos Audubon Állatpark, fenavad aligátorokkal, jaguárokkal és flamingókkal. Nagy ünnep a városban a mindenki által ismert hamvazószerda előtti nap a Mardi Gras, amikor az egész város felbolydul, és fergeteges felvonulásokat szerveznek szerte a városban, a felvonulók pedig díszes jelmezekbe öltöznek.
New Orleans
Fotó: New Orleans, Louisiana, USA, flickr.com, by compujeramey

További képek a galériában >>>
<< vissza


usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel