.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




New Hampshire

Becenév: Granite State
Terület: 8 992 sq.mi. (23 289,2 km2)
Legmagasabb pont: Mount Washington 6 288 ft. (1 916,6 m)
Népesség: 1 189 400
Főváros: Concord
Legnagyobb város: Manchester

New Hampshire állam az Egyesült Államok északkeleti részén fekszik, a körülötte fekvő 5 állammal (Vermont, Maine, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island) együtt „New England”-nek is nevezik. Ezt az elnevezést még az 1600-as évek elején kapta az angol gyarmatosítóktól, éghajlati viszonyai is ennek a területnek hasonlatosak leginkább a Nagy-Britanniához, bár a telek azért jóval zordabbak errefelé. A régió történelmi és kulturális hagyományokban rendkívül gazdag, korai történelme megegyezik az Egyesült Államok teljes korai történelmével. Az első bevándorlók erre a területre érkeztek, és hozták létre kolóniájukat.

Az USA kisebb államai közé tartozó New Hampshire gyönyörű tájairól nevezetes, északon erdős hegyek, káprázatos völgyek jellemzik, míg délen síkságok találhatók nagyobb népsűrűséggel. Városai nagy része az állam déli területén fekszik egymástól nem túl nagy távolságban, ezek a közepes nagyságú városok a következők: Concord, Manchester, Nashua, Rochester, Dover és a part menti Portsmouth.
New Hampshire
Fotó: Country, New Hampshire, USA, flickr.com, by cantrell.david

Concord városa az állam fővárosa, itt érdemes megtekinteni a gránitból és márványból épült State House-t az állam parlamentjét, valamint ellátogatni a Christa McAuliffe Planetarium-ba, ahol csillagászattal és űrkutatással ismerkedhetünk meg.
Concord
Fotó: State Capitol, Concord, New Hampshire, USA, flickr.com, by redjar

A legnagyobb város Manchester, amely egykor textilipari központ volt, ma is elsősorban iparáról nevezetes, ha erre járunk nézzük meg a Currier Gallery of Art-ot, amely egy látványos művészeti gyűjtemény gyönyörű festményekkel.
Manchester
Fotó: Manchester, New Hampshire, USA, flickr.com, by dglennon

A kikötőváros Portsmouth népszerű turista központ, menjünk végig a szép történelmi épületekkel szegélyezett Market Street-en, vagy látogassunk el a Strawberry Banke-hez, amely egy 4 hektáros terület, itt különböző épületekkel mutatják be, hogy hogyan éltek az emberek a 17. századtól kezdve egészen a 20. századig. Gyerekekkel érdemes ellátogatni a Children’s Museum of Portsmouth-ba, amelyet igazán élvezni fognak.
Portsmouth
Fotó: Portsmouth, New Hampshire, USA, flickr.com, by gailf548

Érdemes még ellátogatni Bretton Woods-ba, itt található a fényűző Mount Washington szálloda, amely híres államközi találkozók színhelye, 700 hektáros parkerdő veszi körül golfpályákkal és egyéb kikapcsolódást nyújtó lehetőségekkel.
Bretton Woods
Fotó: Mt. Washington Hotel, Bretton Woods, New Hampshire, USA, flickr.com, by Lance Osborne

Nem szabad még kihagyni az állam legcsodálatosabb, gazdag állat és növényvilágú hegyvidéki erdejének megtekintését, a White Mountain National Forest-et, amely több mint 300 ezer km2-en terül el, illetve a Lake Winnipesaukee-t amely az állam legnagyobb tava tele kis öblökkel és üdülőfalvakkal.
Lake Winnipesaukee
Fotó: Lake Winnipesaukee, New Hampshire, USA, flickr.com, by Spinstah

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel