.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Texas

Becenév: Lone Star State
Terület: 262 015 sq.mi. (678 615,7 km2)
Legmagasabb pont: Guadalupe Peak 8 749 ft. (2 666,7 m)
Népesség: 19 975 700
Főváros: Austin
Legnagyobb város: Houston

Az USA déli részén fekvő Texas-t nyugaton New Mexico, északon Oklahoma, keleten Arkansas és Louisiana állam valamint a Mexikói-öböl határolja, délen pedig a Rio Grande folyó választja el Mexikótól. Természetföldrajza igen változatos, nyugati részét a Sziklás-hegység magas hegyláncai jellemzik, középső része kiterjedt síkság, itt található az Edwards-fennsík, keleti része mély, alföldi terület, és a Mexikói-öböl partvidéke. Az állam az USA egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkezik, fontos olajipari és mezőgazdasági központ, termékeny földjein gyapot, búza, és citrusfélék termesztése folyik, hatalmas területű legelőin pedig marhatenyésztés zajlik.
Texas az Amerikai Egyesült Államok legendás állama, Alaska-át nem számítva Texas az USA legnagyobb területű állama, 20 millió ember otthona. Legnépesebb települései, nyugaton Amarillo, Lubbock és El Paso, középen Fort Worth, Dallas, Austin, San Antonio és Laredo, keleten Houston, és Corpus Christi.
Texas
Fotó: Country, Texas, USA, flickr.com, by Houstonian

Az állam fővárosa Austin, oktatási, kulturális, ipari, és közigazgatási központ. A városra igen színes kulturális élet jellemző, egész évben egymást érik a különböző zenei programok, fesztiválok, a város szórakozónegyedében számos éjszakai klub, és koncertterem várja a vendégeket. A településen mozgalmas egyetemi élet folyik, a város az állam legnagyobb egyetemének a University of Texas-nak az otthona. Austin-ban járva keressük fel a State Capitol fenséges épületét, mely a legnagyobb Állami Kapitólium az USA-ban, és látogassunk el a Blanton Museum of Art-ba, ahol egy értékes művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg.
Austin
Fotó: Austin, Texas, USA, flickr.com, by h-angele

Texas leghíresebb városa Dallas, közlekedési, kulturális, olajipari, kereskedelmi és tudományos központ. Belvárosát magas toronyházak uralják, melyek nagy cégek irodáinak adnak otthont, itt érdemes felkeresni a Reunion Tower-t, melynek tetején elegáns étterem működik, innen csodálatos kilátás nyílik a városra és az azt körülvevő vidékekre. Érdemes végigmenni a város fő utcáján a Main Street-en, mely Dallas kereskedelmi központja, és ellátogatni a West End negyedbe, amely a város szórakoztató és pihenő központja, számos mozival, színházzal, bárral és éjszakai klubokkal. Finom ételeket fogyaszthatunk a Deep Ellum negyed elegáns éttermeiben, és megpihenhetünk a csodálatos Thanks-giving Square-en, ahol gyönyörű szökőkutak és virágos kertek várják az arra járókat. Keressük fel a város múzeumait, a Dallas Museum of Art-ot, mely egy csodálatos művészeti gyűjteményt mutat be, és a Sixth Floor Museum-ot, mely a Kennedy gyilkosságról szól, John F. Kennedy-t a városban lőtték el 1963. november 22.-én. Fantasztikus élményben lehet részünk, ha felkeressük a város népszerű parkjait, a Mountain Creek Lake Park-ot, ahol egy gyönyörű tó partján pihenhetünk, és a Fair Oaks Park-ot, ahol koncertek és színházi előadások zajlanak, valamint itt található az elbűvölő Dallas Arboretum and Botanical Gardens.
Dallas
Fotó: Dallas, Texas, USA, flickr.com, by dherrera_96

Gyakorlatilag ma már Dallas részének tekinthető Fort Worth városa, amely az utóbbi években épült össze híresebb szomszédjával. Fort Worth maga is nagyváros, több mint fél millió lakossal. Érdemes megnézni történelmi belvárosát, ahol számos régi épületet csodálhatunk meg, valamint felkeresni a városban található népszerű múzeumokat. Járjuk be a város főterét, a Sundance Square-t, ahol 19. század végi épületekben gyönyörködhetünk, elegáns éttermekben falatozhatunk. Látogassunk el fantasztikus művészeti gyűjteményeket rejtő múzeumaiba, a Kimbell Art Museum-ba, az Amon Carter Museum-ba, és a Sid Richardson Collection of Western Art-ba. Ha szórakozásra, kikapcsolódásra vágyunk, akkor keressük fel a Fort Worth Stockyards District-et, amely a város szórakozónegyede, kocsmákkal, bárokkal, éjszakai klubokkal, köztük a híres Billy Bob’s Texas Club-al, amely a világ egyik legnagyobb klubja, óriási épületében közel 50 bár található.
Fort Worth
Fotó: Fort Worth, Texas, USA, flickr.com, by Tim Cummins

A Texas déli részén fekvő San Antonio fontos idegenforgalmi központ, igazi latin város. Menjünk végig a belváros festői szépségű főutcáján a Riverwalk-on (Paseo del Rio), amelyet elegáns üzletek, és latin éttermek szegélyeznek, tekintsük meg gyönyörű épületeit, a The Alamo-t, és a La Villita-t. Látogassunk el múzeumaiba, az Institute of Texas Art-ba, amely a texasi kultúrát, a Museum of Art-ba, amely egy szenzációs művészeti gyűjteményt, és a Buckhorn Saloon and Museum-ba, amely a vadnyugat világát mutatja be. Szintén érdemes felkeresni a Missions National Historical Park-ot, melynek gyönyörű épületei négy katolikus missziónak adnak helyet.
San Antonio
Fotó: San Antonio, Texas, USA, flickr.com, by Jonathan D. Blundell

A Mexikói-öböl partja közelében fekvő Houston Texas legnagyobb városa, közel 2 millió ember otthona, ipari, közlekedési, űrhajózási, kereskedelmi, oktatási és kulturális központ. Forgalmas kikötőjében naponta több ezer hajó fordul meg. Számos egyetem, a University of Houston, a Rice University, a Houston Babtist University és a University of St. Thomas otthona. Houston belvárosát hatalmas felhőkarcolók uralják, ahol az USA és Texas számos tekintélyes cégének irodája található. Ha szórakozni támad kedvünk, akkor keressük fel a város szórakozónegyedét a Montrose District-et, ahol éjszakai klubok, bárok, éttermek, galériák várják a vendégeket. Kikapcsolódhatunk a város csodás parkjaiban, az elbűvölő Bayou Bend-ben, és a Memorial Park-ban, ahonnan gyönyörű panoráma tárul Houston belvárosára. Látogassunk el a város múzeumaiba, történelmi emlékhelyeire, a fantasztikus művészeti gyűjteményt rejtő Museum of Art-ba, ahol olyan híres festők műveit csodálhatjuk meg, mint Renoir vagy Manet, vagy tekintsük meg a Menil Collection-t, ahol megnézhetjük többek között Picasso vagy Max Ernst műveit. Érdekes látnivalóval szolgál a San Jacinto Battleground, mely az egykori Texasi köztársaságnak nyújt emléket, közepén áll az óriási emlékoszlop, a 184 méter magas San Jacinto-torony. Feltétlenül keressük fel a városban a Space Center Houston-t, amely az amerikai űrhajózás központja, innen irányítják a világűrbe tartó űrhajókat és űrrepülőket, itt az űrhajózás történelmével ismerkedhetünk meg, számos kiállított tárgyon, űrhajón és űrfelszerelésen keresztül.
Houston
Fotó: Houston, Texas, USA, flickr.com, by little black spot on the sun day

Ha több időt tölthetünk Texas-ban, járjuk be az állam vidéki területeit is, és ismerjük meg kisebb városait, melyek az igazi Texas-t jelentik.

A Mexikói-öböl partján fekszik a forgalmas kikötőváros, és idegenforgalmi központ Corpus Christi. Partja mentén homokos strandok találhatók, nívós szállodákkal. Itt érdemes megnézni a Texas State Aquarium-ot, mely a Mexikói-öböl vizének növény és állatvilágát mutatja be.
Corpus Christi
Fotó: Corpus Christi, Texas, USA, flickr.com, by imagematters1

Szintén fantasztikus homokos strandjairól ismert, a Mexikói-öböl partján, Houston közelében fekvő üdülőváros Galveston, ahol feltétlenül nézzük meg a város csodálatos arborétumát a Moody Gardens-t.
Galveston
Fotó: Galveston, Texas, USA, flickr.com, by wools

Ismerjük meg Texas északnyugati részének két nagyobb városát Amarillo-t és Lubbock-ot.

Amarillo-ban érdemes felkeresni a Big Texan Steak Ranch-et, ahol igazi Texasi ételeket készítenek, és a Cadillac Ranch-et, ahol tíz klasszikus Cadillac kiállítását tekinthetjük meg, miközben orral a homokba vannak ásva.
Amarillo
Fotó: Amarillo, Texas, USA, flickr.com, by kafkan

Lubbock, egyetemváros és kulturális központ. Olyan híres zenészeknek indult el a pályája a városból, mint Roy Orbison, Tanya Tucker, vagy Buddy Holly, az ő emléküket őrzi a fiatalon elhunyt Buddy Holly-ról elnevezett zenei központ, amelyet mindenképpen nézzünk meg.
Lubbock
Fotó: University, Lubbock, Texas, USA, flickr.com, by Seth Gaines


Click for Laredo, Texas Forecast

Érdemes felkeresni Texas két legnagyobb határvárosát, az állam nyugati részén fekvő El Paso-t, és a keleti részen fekvő Laredo városát. Itt az izgalmas, élénk latin kultúrát és a latin konyhaművészetet ismerhetjük meg.
El Paso
Fotó: El Paso, Texas, USA, flickr.com, by sunchild_dd

Laredo
Fotó: Laredo, Texas, USA, flickr.com, by Broken Piggy Bank

Az állam vadregényes tájaival, csodás nemzeti parkjaival és történelmi emlékhelyeivel a kirándulni vágyók és kalandtúrázok számára is felejthetetlen élményt nyújt. Nemzeti parkok, és történelmi emlékhelyek:

· Big Bend Ranch National Park
Big Bend National Park
Fotó: Big Bend National Park, Texas, USA, flickr.com, by Jeremy Chen

· Rio Grande Valley

· Big Ticket National Preserve

· Aransas National Wildlife Refuge

· Padre Island National Seashore
Padre Island
Fotó: Padre Island National Seashore, Texas, USA, flickr.com, by AmyEmilia

· Guadalupe National Park
Guadalupe National Park
Fotó: Guadalupe National Park, Texas, USA, flickr.com, by zrim

· Palo Duro Canyon State Park

· Anahuac National Wildlife Refuge

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel