.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Utah

Becenév: Beehive State
Terület: 82 076 sq.mi. (212 575,9 km2)
Legmagasabb pont: Kings Peak 13 528 ft. (4123,3 m)
Népesség: 2 118 300
Főváros: Salt Lake City
Legnagyobb város: Salt Lake City

Utah állam középső részén a Wasatch-hegység fekszik, melyet kisebb-nagyobb erdőségek borítanak, északnyugati részén a Great Salt Lake (Nagy Sós tó) és a körülötte fekvő Great Salt Lake Desert (Nagy Sós tó sivatag) található. Keleti és nyugati részén kopár sziklák, néhol rétek, illetve félsivatagos területek váltják egymást. Utah, az USA ritkán lakott államai közé tartozik. Népesebb települései északon Ogden, Salt Lake City, és Provo, délen pedig Cedar City és St. George.
Utah
Fotó: Country, Utah, USA, flickr.com, by corypina

Az állam legnagyobb városa és egyben fővárosa Salt Lake City. A város az állam közigazgatási, oktatási, kereskedelmi és kulturális központja. Salt Lake City a mormon vallás központjaként is ismert, a városban áll a mormonok hattornyú főtemploma, és a gyűlésterme a Mormon Tabernacle. Felsőoktatási intézménye a University of Utah. A városban járva érdemes megnézni a State Capitol fenséges épületét, ahol megismerhetjük a város és az állam történelmét, és ellátogathatunk a Family History Library-be, amely a mormon családok történetét mutatja be. A város ékessége a 23 méter magas Eagle Gate (Sas-kapu), melynek csúcsán egy 6 méter széles 2000 kg súlyú sas szobor magasodik. Szintén érdemes felkeresni a Hansen Planetarium-ot, és a városi állatkertet a Hogle Zoo-t. Könnyed kikapcsolódást nyújt, ha ellátogatunk a Great Salt Lake partjára, itt homokos strandok várják a vendégeket, kikötőjéből indulva pedig hajókiránduláson vehetünk részt.
Salt Lake City
Fotó: Salt Lake City, Utah, USA, flickr.com, by statico

Town Hall
Fotó: Town Hall, Salt Lake City, Utah, USA, flickr.com, by pbo31

Salt Lake City-től keletre fekszik Park City városa, mely arról híres, hogy Robert Redford amerikai színész itt alapította a népszerű Sundance Film Festival-t, amely minden évben megrendezésre kerül a városban. Park City környékén fantasztikus sípályák várják a téli sport szerelmeseit, itt került sor a 2000. évi téli olimpiára is.
Park City
Fotó: Park City, Utah, USA, flickr.com, by VegasStudent

Utah déli részén fekszik Cedar City városa, melyet szintén a mormonok alapítottak 1851-ben. Az egykori bányászváros ma népszerű idegenforgalmi központ, számos síközpont található a település közelében. A városban járva érdemes felkeresni az Iron Mission State Park and Museum-ot, amely a város korai történelmét, és a bányászok nehéz munkáját mutatja be.
Cedar City
Fotó: festival, Cedar City, Utah, USA, flickr.com, by Todd Robert Petersen

Az állam vadregényes tájaival, csodás nemzeti parkjaival és történelmi emlékhelyeivel a kirándulni vágyók és kalandtúrázok igazi paradicsoma.

Nemzeti parkok, és történelmi emlékhelyek:

· Arches National Park, fantasztikus sziklaképződményekkel
Arches National Park
Fotó: Arches National Park, Utah, USA, flickr.com, by herr_hartmann

· Timpanogos Cave National Monument, csodálatos barlangokkal
Timpanogos Cave
Fotó: Timpanogos Cave National Monument, Utah, USA, flickr.com, by bluemodern

· Canyonlands National Park, a Colorado- és Green-folyók által kialakított gyönyörű kanyonok jellemzik
Canyonlands
Fotó: Canyonlands National Park, Utah, USA, flickr.com, by Molas

· Glen Canyon National Recreation Area, itt található a hatalmas Lake Powel, mely népszerű túrahely, és a vízisportok szerelmesei számára nyújt felejthetetlen élményt
Glen Canyon
Fotó: Glen Canyon National Park, Utah, USA, flickr.com, by vanallensb

· Zion National Park, vadregényes tájak, gazdag növény-és állatvilág jellemzi, felejthetetlen élményben lehet részünk
Zion
Fotó: Zion National Park, Utah, USA, flickr.com, by Ken Lund

· Bryce Canyon National Park, a vörös, és a narancs színek különböző árnyalataiban pompázó sziklaképződmények minden látogatót lenyűgöznek
Bryce Canyon
Fotó: Bryce Canyon National Park, Utah, USA, flickr.com, by Scandblue

· Capitol Reef National Park, a parkot borító Dixie National Forest gyönyörű erdőségei fantasztikus látványt nyújtanak
Capitol Reef
Fotó: Capitol Reef National Park, Utah, USA, flickr.com, by mandj98

Amerika számos síközpontja található az államban, Colorado állam után itt található a legtöbb sípálya, ezek a Beaver Mountain Ski Area, a Nordic Valley Ski Area, a Powder Mountain Ski Area, a Showbasin Ski Area, az Elk Meadows Ski Resort, és a Brian Head Ski Resort.
Utah
Fotó: Ski Area, Utah, USA, flickr.com, by JohnnyWood

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel