.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Vermont

Becenév: Green Mountain State
Terület: 9 273 sq.mi. (24 017 km2)
Legmagasabb pont: Mount Mansfield 4 393 ft. (1339 m)
Népesség: 593 200
Főváros: Montpelier
Legnagyobb város: Burlington

Vermont állam az Egyesült Államok északkeleti részén fekszik, a körülötte fekvő 5 állammal (Maine, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island) együtt „New England”-nek is nevezik. Ezt az elnevezést még az 1600-as évek elején kapta az angol gyarmatosítóktól, éghajlati viszonyai is ennek a területnek hasonlatosak leginkább a Nagy-Britanniahoz, bár a telek azért jóval zordabbak errefelé. A régió történelmi és kulturális hagyományokban rendkívül gazdag, korai történelme megegyezik az Egyesült Államok teljes korai történelmével. Az első bevándorlók erre a területre érkeztek, és hozták létre kolóniájukat.

Az északon Kanadával határos, az USA kisebb államai közé tartozó viszonylag ritkán lakott Vermont állam elsősorban természeti szépségeivel hódít. Számos hegyvonulat vonul végig az államon, lenyűgöző szépségű növény és vadvilágú erdőkkel. A hegyek lábainál számtalan síparadicsom jött létre. Szintén állam szerte kisebb nagyobb tavak találhatók, kitűnő horgászati, csónakázási lehetőségekkel.
Vermont
Fotó: Country, Vermont, USA, flickr.com, by paul+photos=moody

Az államban pár nagyobb város található, a francia hagyományokat követő főváros Montpelier, amely közigazgatási központ, a Green Mountain National Forest közelében található Rutland és Bennington városa, és az egyetemváros Burlington.
Montpelier
Fotó: State House, Montpelier, Vermont, USA, flickr.com, by stgermh

Burlington Vermont állam legnagyobb városa, kereskedelmi és ipari központja a Lake Champlain partján fekszik, számos régi épülettel, kastélyokkal, templomokkal. Ha itt járunk, akkor érdemes végigmennünk a Church Street Marketplace-en, amely a város bevásárló utcácskája. Érdemes megnézni a város Robert Hull Fleming Museum-át, ahol szobrokat, festményeket és egyéb műtárgyakat csodálhatunk meg illetve, a város lenyűgöző szépségű régi templomát az Első Unitárius Templomot és a Városházát. Érdemes hajókázni egyet a Lake Champlain-en is, amely egy 190m hosszú tó több mint 70 szigettel.
Burlington
Fotó: Burlington, Vermont, USA, flickr.com, by redjar

Ha szeretünk síelni, akkor ki ne hagyjuk Stowe falucskát, amelyet New England régió sífővárosának is neveznek, aki kipróbálja ezeket a sípályákat, azok garantáltan visszavágynak ide egy újabb síelésre. De szintén felejthetetlen élményeket nyújthat a síelőknek az USA keleti részének legnagyobb síközpontja Killington is.
Stowe
Fotó: Ski Area, Stowe, Vermont, USA, flickr.com, by Jadelia

Gyönyörűszép látványt nyújt az állam legnagyobb védett erdeje a Green Mountain National Forest, közel 150. 000 hektáron terül el ez a hatalmas erdőség, rengeteg túraösvénnyel, tavacskákkal és kempingezési lehetőségekkel. Ha erre járunk, érdemes betérni a Nemzeti Erdő délnyugati részén található Bennington városkába és megnézni a 93 méter magas Bennington Battle Monument-et, amely egy 1777-es csatát örökít meg, amikor az amerikai csapatok legyőzték a briteket a függetlenségi háborúban.
Bennington Monument
Fotó: Bennington Monument, Green Mountain National Forest, Vermont, USA, flickr.com by redjar

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel