.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Los Angeles (California)
Click for Los Angeles, California Forecast


California, és az USA nyugati részének legnagyobb városa a messze földön híres Los Angeles, az „Angyalok városa”, ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ.
Nagy-Los Angeles területén, ahová Los Angeles és elővárosai tartoznak, (Pasadena, Ontario, Fontana, San Bernardino, Moreno Valley stb.) közel 15 millió ember lakik.
Los Angeles
Fotó: Los Angeles, California, USA, flickr.com, by chrisspurgeon

Los Angeles számos híres negyedét célszerű gyalog bejárni, és testközelből megtekinteni a több száz filmben szereplő épületeket és utcákat. A Downtown-t, azaz a belvárost magas felhőkarcolók uralják, a legmagasabb épület a 310 méter magas toronyház, a U. S. Bank Tower (Library Tower).
L.A. Downtown, U. S. Bank Tower
Fotó: U. S. Bank Tower (Library Tower), Los Angeles, California, USA, flickr.com, by YoNoSoyTu

A város főutcájáról a Main Street-ről, számos városi intézmény, múzeum megközelíthető.
· Museum of Contemporary Art, ahol egy fantasztikus művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg
· Los Angeles Central Library, a világ egyik legnagyobb könyvtára több mint 2 millió darab könyvvel
· Los Angeles City Hall, az 1928-ban épült 28 emeletes épület a város egyik ékköve
· Los Angeles Children’s Museum, a kifejezetten gyermekek számára létrehozott múzeum, rengeteg családot vonz egész évben
· Music Center, ebben a hatalmas színház, és koncertközpontban, egész évben különböző színházi előadások, zenés műsorok, és koncertek zajlanak

Közvetlenül a belváros szélén fekszik a Grand Central Market, az El Pueblo, a Little Tokyo és a Chinatown.
A Grand Central Market egy nagy népszerűségnek örvendő piac, ahol különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és gyógynövényeket vásárolhatunk.
El Pueblo, Los Angeles legrégebbi része, néhány épületét, még a spanyol gyarmatosítók építették a 18. század végén, ezek egyike az Old Plaza Church. A negyed szélén található a több filmben is szerepelő híres pályaudvar az 1939-ben épült Union Station.
Little Tokyo, Los Angeles japán közösségének a központja, itt érdemes felkeresni a Japanese Village Plaza-t, mely egy forgalmas bevásárlóközpont, és a Japanese American National Museum-ot, ahol a japán bevándorlók az USA életére gyakorolt hatását ismerhetjük meg.
Chinatown, az USA egyik legnagyobb kínai közösségének a központja, a negyedet állandó nyüzsgés jellemzi, és a legkülönfélébb árukat lehet itt beszerezni, a ruhákon át, a különböző ételekig sok mindent.
Chinatown
Fotó: Chinatown, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by JOE WU

A belvárostól délnyugatra fekszik Los Angeles híres egyetemi, és kulturális központja, az Exposition Park and University of Southern California. California egyik legnagyobb egyeteme mellett, különböző múzeumokat és kulturális intézményeket látogathatunk meg itt.
· Californian Museum of Science and History, mely egy érdekes tudományos múzeum,
· Natural History Museum of Los Angeles, mely egy természettudományi múzeum, itt különféle növényeket és állatokat tekinthetünk meg,
· California Afro American Museum, amely az afroamerikaiak a város életében betöltött szerepét ismerteti.
· Los Angeles Memorial Coliseum, egy sportközpont, mely az 1984-es olimpia helyszíne is volt

A belvárostól északkeletre két fontos kulturális intézmény a Lummis House és a Southwest Museum található. Mindkét múzeum csodálatos, őslakos amerikai indián gyűjteményeket rejt, illetve bemutatja, hogy hogyan éltek az amerikai kontinensen az indián törzsek az elmúlt évezredben.

Los Angeles legnagyobb parkja a város északi részén fekvő Griffith Park. A parkot rengetegen keresik fel egész évben, hogy a városi forgatagból szabadulva kikapcsolódhassanak, és kipihenjék fáradalmaikat. A parkban számos népszerű helyszínt érdemes felkeresni.
· Griffith Observatory, mely egy érdekes tudományos intézmény
· Greek Theatre, az ókori görög amfiteátrumok mintájára épült csodálatos színház
· Los Angeles Zoo, a város népszerű állatkertje
· Travel Town, régi mozdonyokat, vasúti kocsikat, személyautókat mutat be
· Autry Museum of Western Heritage, mely az amerikai vadnyugat történetét bemutató tárlat
Griffith Observatory
Fotó: Griffith Observatory, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Echo_29

Los Angeles keleti részén szintén találunk három fontos kulturális központot, a Getty Center-t, a Museum of Tolerance-t, és a University of California at Los Angeles egyetemnek otthont adó Westwood Village-et.
A Paul Getty olajmágnás által létrehozott Getty Center, egy csodálatos művészeti gyűjteményt rejt, híres festőművészek alkotásait tekinthetjük itt meg, különböző festményeket, rajzokat, és grafikákat.
Egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthetünk meg a Museum of Tolerance-ben, amely a rasszizmussal és a Holocaust történetével foglalkozik.
Westwood Village-ben található California egyik legnagyobb egyetemi központja, közel negyvenezer diák tanul itt. Westwood több népszerű kulturális intézménynek ad otthont, mint a Fowler Museum of Culture History, mely egy társadalomtudományi múzeum, több kontinens történelmével foglalkozik, és az Armand Hammer Museum of Art and Culture, mely egy neves művészeti gyűjtemény mutat be, többek között Monet és Van Gogh gyönyörű festményeivel.

Los Angeles két híres tengerparti negyede Santa Monica és Venice.
Santa Monica, Los Angeles talán leghíresebb tengerparti része, csodás homokos strandjai a pihenni vágyók ezreit vonzzák egész évben. A vízisportok szerelmesei szintén remekül szórakozhatnak, lehetőség van jetskizésre, sétahajókázásra, szörfözésre vagy búvárkodásra is. A tengerparti utcákat elegáns üzletek, éttermek, bárok, és különböző szórakozóhelyek szegélyezik. A negyedben érdemes felkeresni a népszerű Third Street Promenad bevásárlóutcácskát, és a Santa Monica Pier-t, amely egy népszerű vidámpark.
Szintén népszerű fürdőnegyed Venice, amely mesterséges csatornáival érdemelte ki a Velence nevet, a csatornákban csónakázni lehet (Venice Canals). Tengerparti területei egész évben népszerűek, itt található a híres Muscle Beach, ahol testépítők edzenek, egykor Arnold Schwarzenegger is itt sportolt.
Venice Canals
Fotó: Venice Canals, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Laughing Squid

Los Angeles talán leghíresebb negyede Beverly Hills, a Golden Triangle (Aranyháromszög), ahogy a helyiek emlegetik. A várorész a leggazdagabbak lakóhelye, utcáit a legkülönfélébb villák és paloták szegélyezik. Két fő utcáján a Rodeo Drive-on, és a Wlishire Boulvard-on, elegáns üzletek sorakoznak, amelyek a divatvilág legújabb, és legdrágább ruháit, ékszereit kínálják, mint Gucci, Versace, vagy Christian Dior. A negyedben érdemes felkeresni a szenzációs Hollywood Actor’s Home-ot, mely a színészek életét mutatja be, és a Museum of Television and Radio-t, mely közel százezer televízió- és rádióműsor anyagát tartalmazza.
Beverly Hills
Fotó: Beverly Hills, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by Andréas Olofsson

Feltétlenül érdemes végigsétálni Hollywood leghíresebb sétányain a Mulholland Drive-on, a Sunset Boulevard-on, és a Hollywood Boulevard-on.
A Sunset Boulevard-ot csillogó üzletek, szállodák, elegáns éttermek, éjszakai clubok, és különféle szórakozóhelyek szegélyezik, több filmstúdió is található a környéken. Népszerű clubjai, a Roxy Club, The House of Blues, a Roxbury Club, és a Viper Room, nyüzsgő főtere a Sunset Plaza.
A Mulholland Drive Los Angeles egyik legszebb panorámaútja, amely Észak-Hollywood-ot köti össze Malibu-val, a Santa Monica-hegység gerincén végighaladó útról fantasztikus kilátás nyílik a városra.
Los Angeles talán leghíresebb sétánya a Hollywood Boulevard, mögötte a csodálatos Hollywood Hills magasodik, rajta Los Angeles jelképével, a HOLLYWOOD felirattal. A sétány fő nevezetessége a Walk of Fame, az a járdaszakasz, amelyet a leghíresebb sztárok kéz-, láblenyomata, és aláírása díszít. Ha erre járunk, érdemes felkeresni a Mann’s Theatre-t és az El Captain Theatre-t, ahol a legújabb filmeket vetítik. A közelben található a híres Hollywood Bowl, amely egy óriási zene és koncertközpont, több ezer ember keresi fel egész évben. Szintén itt található a Farmers Market melyben népszerű kávézók, éttermek, és különböző üzletek találhatók.
Hollywood Hills
Fotó: Hollywood Hills, Los Angeles, California, USA, flickr.com, by (platinum)

Hollywood-tól nyugatra fekszik Universal City, mely az óriási filmgyár, a Universal Studios otthona. Itt egy hatalmas szórakoztató park található, ahol a látogatók korábbi filmek díszleteiből felépült hatalmas vidámparkban szórakozhatnak. A háromdimenziós mozik, a Waterworld, a Termnator 2., és a Múmia című filmek hátterei, és díszletei között zajló szórakozás felejthetetlen élményt nyújt. Üzleteiben Hollywoodi szuveníreket vásárolhatunk, éttermeiben californiai specialitásokat fogyaszthatunk.

Érdemes látogatást tenni Nagy-Los Angeles területére is. Itt fekszik két híres tengerparti település Malibu, és Newport Beach, homokos strandjaik kiválóak strandolásra, vízisízésre, vagy búvárkodásra. Keressük fel a Malibu Creek State Park-ot, és az Upper Newport Bay Ecological Preserve-t, ahol védett állatokat és növényeket, és vízeséseket tekinthetünk meg.
Malibu Beach
Fotó: Malibu Beach, California, USA, flickr.com, by Michael Clesle

Anaheim-ben található Los Angeles egyik legnagyobb turistacsalogató szórakoztató parkja, a híres Disneyland Resort, melyet egész évben milliók keresnek fel, a park a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek szórakozást nyújt lélegzetállító vidámparkjaival és show műsoraival.

Los Angeles egyik legnagyobb elővárosa Pasadena fontos kulturális központ, itt található a neves művészeti gyűjteményt bemutató Norton Simon Museum, és a gyönyörű Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens, melynek könyvtára felbecsülhetetlen könyvritkaságokat őriz.

További érdekességeket kínál Long Beach, ahol az USA egyik legnagyobb akváriuma tekinthető meg, az Aquarium of the Pacific, valamint kikötőjében horgonyoz a 20. század első felének leghíresebb luxushajója, a Queen Mary, amely ma idegenforgalmi látványosság.

 

További képek a galériában >>>

<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel