.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




San Francisco (California)


Észak-California legnagyobb városa San Francisco, ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ. Nagy-San Francisco területen, ahová San Francisco és elővárosai tartoznak, (Oakland, Berkeley, Hayward, Fremont, Sunnyvale, Santa Clara és San Jose) közel 7 millió ember lakik.
San Francisco
Fotó: San Francisco, California, USA, flickr.com, by Kostas Pagiamtzis

San Francisco belvárosát a híres 49 mile Scenic Drive-on (panorámaút) érdemes bejárni, ahol számos gyönyörű emlékművet, és fantasztikus múzeumot tekinthetünk meg. Jellegzetes épületei a Notre Dame mintájára épült Grace Cathedral, a festő szigeten fekvő Stow Lake, a Sutro Tower, The Palace of Fine Arts, mely egy gyönyörű palota, és a San Francisco National Martime Museum, mely egy óceánjáróra emlékeztető múzeum épület, amely hajózási régiségeket mutat be.
Kereskedelmi központja a Financial District, amelyet hatalmas felhőkarcolók uralnak, köztük a piramis alakú, 260 méter magas Transamerica Pyramid. A város főtere a pálmafákkal tarkított Union Square, amelyet neves üzletek és bevásárlóközpontok szegélyeznek.
Transamerica Pyramid
Fotó: San Francisco, California, USA, flickr.com, by pbo31

A leghíresebb múzeumok:
· San Francisco Museum of Modern Art, egy rendkívül változatos gyűjtemény, csodálatos festményekkel és szobrokkal, közel húszezer műalkotás tekinthető meg
· Wells Fargo History Museum, ahol régi postakocsikat tekinthetünk meg, amelyek a 19. században több ezer mérföldes távolságokat is megtettek.
· Yerba Buena Center for the Arts, egy hatalmas művészeti központ, ahol egész évben koncertek és művészeti előadások kerülnek megrendezésre.
· Asian Art Museum, egy hatalmas, több mint tizenkétezer műalkotást magába foglaló, kizárólag ázsiai eredetű művészeti gyűjtemény.
· California Academy of Sciences, egy óriási tudományos múzeum, mely több részből áll. Ezek a Steinhart Aquarium, amely az USA egyik legnagyobb akváriuma, a Morrison Planetarium, mely egy különleges planetárium, a Gem and Mineral Hall, mely a legkülönfélébb drágaköveket, és ásványi anyagokat bemutató gyűjtemény, a Life Through Time, mely az evolúció történetét mutatja be, az Elkus Collection of Native Art, mely az őslakos indiánok művészeti alkotásait tartalmazza, és a Wild California, mely California természeti látványosságait mutatja be.
· California Palace of the Legion of Honor, amely az elmúlt közel ezer év európai művészetét mutatja be, olyan csodálatos alkotásokkal, mint Monet, vagy Rembrandt.

San Francisco-ban található az USA egyik legnagyobb kínai negyede a Chinatown, ahol a legkülönfélébb kínai üzletek és éttermek találhatók. Itt érdemes megnézni a Chinese Historical Society-t, amely a kínai etnikum San Francisco életében játszott szerepét ismerteti, illetve egy érdekes kínai művészeti kiállítást is megtekinthetünk.

A város nyüzsgő olasz negyede North Beach szintén több érdekes látnivalóval szolgál, itt található San Francisco legrégebbi kávéháza, a Caffe Trieste, és híres éjszakai clubja a Condor Club, valamint a világ leggörbébb utcájának nevezett Lombard Street. Itt érdemes felkeresni a San Francisco Art Institute-ot, ahol egy neves művészeti gyűjtemény tekinthető meg. A városnegyedben a Telegraph Hill tetején fekszik a gyönyörű Coit Tower, melynek kilátóteraszáról az egész városban gyönyörködhetünk.
Coit Tower
Fotó: Coit Tower, San Francisco, California, USA, flickr.com, by code martial

Nob Hill, a város legmagasabb dombja, amelyet fényűző szállodákkal és szemetkápráztató villákkal építettek be, meredek utcáiról villamosok ereszkednek le a város mélyebben fekvő területeire. Itt áll San Francisco gyönyörű katedrálisa, a Grace Cathedral, ahol népszerű zenés szertartásokat tartanak.

Érdemes ellátogatni a vízpart mentén fekvő Fisherman’s Wharf-hoz, amely San Francisco híres vendéglátó központja és halászkikötője. Éttermeiben a legkülönfélébb tengeri ételeket szolgálják fel, a finom tengeri halászlétól kezdve a rákkoktélon át a polip salátáig. A kikötőben megnézhetjük a több II. világháborús ütközetben résztvevő USS Pamapanito tengeralattjárót, és megnézhetjük a hajózás történetét bemutató, és különféle hajómodelleket kiállító San Francisco National Martime Museum-ot.

További érdekességekkel szolgálhat San Francisco három másik negyede a Haight Ashbury, a Pacific Heights és a Fillmore District.
Haight Ashbury az egykori híres hippi negyed, a 60-as években a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik központja volt. Jellegét máig megőrizte, kávézóit, szórakozóhelyeit rengeteg fiatal keresi fel egész évben. Jellegzetes épülete a Red Victorian Hotel, népszerű parkja a városra csodálatos kilátást nyújtó Buena Vista Park.
A Pacific Heights negyed gyönyörű 19. század végi, és 20. század eleji régi épületeivel hódít. A közelben található Marina District-ben érdemes felkeresni a Palace of Fine Arts-ot, amely egy érdekes szépművészeti múzeum.
Nyüzsgő élet jellemzi San Francisco afroamerikaiak által lakott körzetét a Filmore District-et, bárjaiban, night clubjaiban folyamatos a mulatozás.

Mindenképpen az utazó figyelmébe ajánlanánk San Francisco három, talán leghíresebb nevezetességét, a Golden Gate-et, az Alcatraz Island-et, és a Mission Dolores-t.
A világ egyik legszebb hídjának tartott Golden Gate híd 1937 óta magasodik a San Francisco-i öbölben. Évente több mint 40 millió gépjármű halad át a hídon, melynek magassága 227 méter, hossza pedig 2,7 km.
Számos filmben szerepelt már Alcatraz Island híres börtöne, mely 1934 és 1963 között az USA legszigorúbban őrzött fegyintézete volt, olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone és George Kelly.
San Francisco legrégebbi épülete a Mission Dolores 1791- ben épült, még a spanyol gyarmati időkben, ebben az épületben működött a hatodik Californiai keresztény misszió.
Golden Gate
Fotó: Golden Gate, San Francisco, California, USA, flickr.com, by Mike Johnston

Érdemes felkeresni San Francisco csodás parkjait, a Golden Gate Park-ot, a John McLaren Park-ot, vagy a Presidio National Park-ot, ahol kipihenhetjük fáradalmainkat, kerékpározhatunk, sétálhatunk, és bizonyos helyeken strandolhatunk.

További érdekes látnivalóval szolgálhatnak San Francisco elővárosai.

San Jose közülük a legnagyobb, számos neves múzeum található a városban. Látogassunk el a Tech Museum of Innovation-ba, ahol egy érdekes tudományos, főleg informatikai gyűjtemény található, illetve a Rosicrucian Egyptian Museum and Planetarium-ba, ahol egy neves ókori gyűjtemény nézhető meg. Ha időnk engedi, keressük fel a város két további érdekes látnivalóját, a Winchester Mystery House-t, amely a neves fegyvergyártó család rezidenciája volt, és a híres Silicon Valley-et, ahol a világ legnagyobb informatikai cégeinek központjait találjuk meg.
San Jose
Fotó: San Jose, California, USA, flickr.com, by skreuzer

San Francisco alvóvárosának is nevezett Oakland-ben, érdemes megtekinteni az Oakland Museum of California-t, amely az állam történelmét meséli el, és a Jack London Museum-ot, mely a neves író munkásságát mutatja be, aki ebben a városban töltötte gyermekkorát.

Fontos megemlíteni Nagy-San Francisco két egyetemvárosát Berkeley-t, mely a University of California at Berkeley, és Palo Alto-t, mely a hírese Stanford University otthona. Ezeket a városokat nyüzsgő diákélet jellemzi.
Nagy-San Francisco területén számos kiváló part menti terület található, ahol homokos strandok várják a turistákat. Sétahajókázásra, búvárkodásra, vagy szörfözésre is alkamas helyekkel találkozhatunk szerte a San Francisco-öböl és a Csendes-óceán partja mentén. Ilyen helyek pédául Muir Woods, a Robert W. Crown Memorial State Beach, és a Pacifica State Beach.


Click for San Francisco, California Forecast

További képek a galériában >>>

<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel